Nieuwsberichten
Wat is nou mediawijsheid?

Het leven zonder (social)media en schermpjes is in onze samenleving bijna niet meer voor te stellen. Dus al helemaal niet voor de kinderen. Maar hoe zorg je er nou voor dat uw kind verantwoord om leert gaan met social media, internet en alle andere vormen van media die het wereldwijde web biedt?

Beknopt omschreven is mediawijsheid, wijs kunnen omgaan met alle media. De volledige definitie van het woord is, het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld.Hedendaags gaan steeds meer vragen met betrekking tot opvoeding over mediagebruik. U wilt uw kind zo goed mogelijk begeleiden, maar weet niet altijd hoe. Hiervoor is de MediaDiamant een handige wegwijzer. Deze tool is bedoeld om het gesprek aan te gaan en biedt handige tips om kinderen van 0 – 18 jaar mediawijs te maken. De MediaDiamant bestaat uit vijf kanten die samen de belangrijkste onderdelen van mediaopvoeding vormen.

  • Plezier: Geniet van de mogelijkheden
  • Veilig: Voorkom risico’s
  • Samen: Begeleid je kind
  • Inhoud: Weet welke media geschikt zijn
  • Balans: Momenten met en zonder

Enkele tips van de MediaDiamant leest u hieronder. Voor meer informatie hierover kunt u een kijkje nemen op deze website.

Tips:

  1. Kijk voor grappige, bijzondere en/of creatieve apps.
  2. Gebruik media om met elkaar in contact te blijven, bijvoorbeeld via WhatsApp.
  3. Laat je kind media gebruiken om te ontspannen en plezier te hebben.
  4. Maak goede afspraken met elkaar. Kies bijvoorbeeld samen welke filmpjes en games je geschikt vindt en bespreek hoe je je online gedraagt.
  5. Kijk mee en praat samen over het mediagebruik van je kind.
  6. Hoe jij media gebruikt is hét voorbeeld voor je kind, bijvoorbeeld geen mobieltjes tijdens het eten.
  7. Maak goede afspraken over wanneer jullie even geen media gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens het maken van huiswerk, op de slaapkamer of aan de eettafel.
  8. Zorg dat je kind niet alleen bezig is met media. Contact met anderen, buiten spelen, sporten, slapen en dingen ontdekken in het ‘echte leven’ zijn belangrijk voor zijn/haar ontwikkeling.

06-338 224 52